Klik hier voor Oud Nieuws: ...

LOGBOEK   / NIEUWSBRIEF 2011 - door : Roos

 

Belangrijk! : als er mensen op één van onze foto's in het logboek of elders op deze site staan en dit liever niet willen, mail ons dan even, waarna wij de betreffende foto direct zullen verwijderen.

Ons unieke uitzicht :

De foto's hierboven hebben voor ons een speciale herinnering, om verschillende redenen, we zullen ze af ten toe wijzigen...

2011

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oudjaarswoordje van Roos

Het jaar is bijna om, wat een fijn jaar was het voor ons, we hebben echt genoten, zowel van het drukke zomerseizoen, de gasten, het weer, alle beesten, als de gezellige etentjes, borreltjes, rommelmarkten ed.

Helaas hebben we ook dit jaar een aantal vervelende berichten gehoord die te maken hebben met familie, vrienden of kennissen..vervelende ziektes, onverwachte complicaties bij een operatie enzo. Door zulke berichten wordt je altijd weer even met de neus op de feiten gedrukt….het leven is kort, loopt onverwachts goed of juist niet goed en vooral…het kan zo voorbij zijn of het zo opeens compleet anders zijn. Dan denken we weer aan mensen die, toen wij gingen emigreren, vroegen ‘hoe moet het nu met later, met je pensioen, je inkomsten, je zekerheden enzo… ‘

Nou zekerheden bestaan niet! En dan zijn we weer heel gelukkig met de stap die we alweer bijna 5 jaar geleden genomen hebben…alle banen opzeggen, huis verkopen en een nieuw leven beginnen in een land waar de natuur nog natuurlijk is…..waar je nog echt kunt genieten door het ontbreken van stress, druk door anderen, files en materialisme..Frankrijk! Niemand weet hoe het in de toekomst gaat lopen, maar wij genieten NU en daar gaat het om…

Wij wensen voor iedereen een 2012 met maximaal genieten, gezelligheid en vooral heel veel gezondheid. Geniet nu, later is allang begonnen…………..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 28 december 2011

December was qua weer een goede maand, wel heel vreemd, het bleef maar zonnig. We konden nog heel vaak heerlijk buiten zitten. Er kwam ook eindelijk regen en dat was gelijk wel weer een heeel hoop regen….alles was echt heeel nat en overal ontstonden riviertjes in de bossen, langs de wegen enzo. Deze week is het weer heerlijk, heel helder zicht naar de bergen en een fijn zonnetje. De gîte is nu alweer voor de 2 e week in december bezet, deze keer door Katja & Ruud, een stel wat hier nu voor de 3 e keer is, de eerste keer kwamen ze kamperen, de 2 e keer waren ze in de huurcaravan en nu dus in de gîte. Deze keer hebben ze ook hond Mara meegenomen, een 10-jarige herder. Leuk hoor! Ze zijn heerlijk aan het uitrusten. Op kerstavond hebben ze na aankomst bij ons wat gedronken en gegeten.

Kerstdag zijn we echt heeel luxe uit-eten geweest in een restaurant in Montaigut, met onze lieve vrienden Anneke & Anda en Jos & Anneke. Eerst hebben wij bij de buurmeisjes koffie met de hier tradionele ‘bûche' (gebakstaaf) gedronken en daarna reden we met 2 auto's naar Montaigut, restauant Le coq d'or. We waren er rond kwart voor 1 en gingen na vieren weg..het was in 1 woord ‘geweldig'….het eten, de bediening, de aankleding, de opmaak vd borden….mmm… Het was een 7-gangen menu, dus je begrijpt, daarna zaten we echt heel erg vol J .

Voor de liefhebbers hier het menu in het Frans en voor de NL-ers een korte omschrijving erbij:

MENU (39 euro pp., excl. drankjes)

Amuse-bouche

(verschillende kleine hapjes, waaronder een soort mini vis-/tomatensoepje, huisgemaakte gefrituurde aardappelslingers etc.)
                                      
Terrine de Foie Gras de Canard du Chef
compotée maison et pain d'épices

(terrine van eendenlever, door de chef huisgemaakt met een heeel zachte smaak, dit is ook de specialiteit vh restaurant en 2 plakjes verschillende soorten brood waaronder een soort ontbijt-/kruidenkoekje)
                                       
Noix de Saint-Jacques

(in een mooi ‘hoedjesbord' opgediende st. Jacobsschelpen met een echt superzacht lekker sausje)
                                        
Plaisir Glacé

(in een mooi glaasje een soort sorbet-ijs van oa peer en groene appel-likeur)
                                         
Rôti de Chapon farci sauce au St-Pourçain, , crème de Poireaux
et Fenouil caramélisé

(rollade van Kaproen – gecastreerde haan, een echt kerstgerecht hier – met een saus op basis van st. Pourcain, rode wijn van de Auvergne), een aardappeltaartje en gekarameliseerde venkel) en een crème van prei
                                         
Fromage au choix

(keuze uit ‘fromage blanc' of keuze een ‘kaas-bordje' met Cantal-kaas, blauwe Ambert-kaas, st. Nectaire en een mini-geitenkaasje)
                                         
Assiette Gourmande du Chef
(een mooi bord met 2 heerlijke soort gebakjes, 1 met chocolade en frambozensaus, de ander was een rondje met oa. Laagje cake met likeur, laagje ijs en laagje schuim…..maar dat weet ik niet meer exact te omschrijven.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daarna namen we koffie en daar kregen we diverse chocolaatjes en bonbons bij. Na het betalen kregen we nog een heerlijk glas champagne.

De andere dagen deze week hebben we afwisselend genoten van het zonnetje, gewandeld met de honden, opruimen van het 1 en ander, administratie-achtige dingen en natuurlijk geklust aan de ‘badkamers'. De douche voor de kampeerders beneden is alweer klaar, vandaag is ie gekit en dat is nu aan het drogen, morgen kunnen we daar weer douchen en kunnen we verder met onze eigen badkamer boven op de 1 e etage. Gisteren hebben we nog even iemand geholpen (een tweede huis van Femme en Annie die in NL wonen en pas in het voorjaar weer hier komen) aan een gevallen ‘betonnen hoed' van de schoorsteen die tussen de schoorsteen en een raampje hing. Superzwaar, maar het is gelukt, Erik heeft met een ladder vanuit binnen in het huis, door een raampje waar hij net in kon staan het betonnen ding naar binnen kunnen krijgen, wat leitjes gerepareerd en het is weer wat veiliger, want je moet er niet aan denken dat zo'n ding naar beneden komt….op het dak zelf, op een auto of wat dan ook….brrr…

De boekingen voor 2012 blijven ook binnen komen, dus dat gaat goed. Ook lekker omdat we dan al de aanbetalingen ontvangen natuurlijk. Voor de gîte hebben we zelfs in het zomer-hoogseizoen nog maar 1 week vrij !

Verder genieten we deze week van de top 2000, heerlijk elk jaar weer, ook het programma elke avond, daar genieten we ook erg van.

Nou dit was het weer even, het volgende berichtje zal ik schrijven in het nieuwe jaar !

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 21 december 2012

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 1 december 2012

Jahoor….ik zeg het alweer haha…'de tijd vliegt voorbij'….

We hebben een ongelooflijk mooie nazomer/herfst gehad. Het regende amper en bijna elke dag was het zonnetje weer te zien, meestal tegen een mooie blauwe lucht. Uiteraard wordt het kouder, vooral de nachten, worden de dagen korter doordat het vroeger donker is, maar het is echt uniek om zulk zacht zonnig weer te hebben gehad in november!

Met de boekingen voor 2012 gaat het heel goed (ook Franse !). Het is heel fijn ook weer diverse ‘terugkomers' te begroeten, dat blijft het mooiste compliment. Voor de gîte hebben we alweer 20 weken in 2012 bezet!

We hebben in november ook gîte nog enkele weken verhuurd en in december as. ook weer 2 weken, dat zijn lekkere onverwachte verassingen….goed voor de centjes.

Verder genieten we van de rust…heerlijk weer gezellige wandelafspraken met Mario & Greetje & Chablis gehad, en ook met Jos en Anneke, die door hun pup Garou ook weer het wandelen aan het oppakken zijn. Gezellige borreluurtjes, eetafspraakjes ed. met de buurmeisjes en anderen…dus dat zit wel goed. Ook hebben we al een tijdje nieuwe kennissen, een Nederlandse die al heel lang hier woont en met een Fransman is getrouwd en een Eend heeft, heel gezellig stel en goed voor ons Frans.

Het ontdekken van het uit-eten tijdens Le Midi (12.00-15.00 ong.) hebben wij ook ontdekt. Eenvoudig maar lekker uit-eten voor 12 euro, 4 gangen, incl. dus kaas, dessert en wijn. Zo kunnen we net iets vaker uit-eten.

Elfi is al een echte grote meid, ze is zooo lief en al bijna net zo groot als Pebbles. Alleen moet ze nog wat steviger worden, haar vacht is aan het groeien en ze heeft af en toe nog van de leuke puppy-huppeltjes, maar hard rennen kan ze, ze is in alles een echt Border Collie, prachtig om te zien!

Via de Franse marktplaats, Le Boncoin kopen we ook regelmatig spulletjes, leuk, goedkoop en je komt eens ergens. Deze week nog 2 velgen met banden voor het Renautje 4 gekocht in een dorpje nabij Pontaumur. De Landrover heeft helaas af en toe wat reparaties nodig, maar gelukkig kan Erik het tot nu toe steeds zelf maken met onderdelen, besteld uit Engeland. Verder heeft Erik veel klusjes te doen hier en daar.

We zijn begonnen met het opknappen van de 2e badkamer voor de kampeerders, degene die bereikbaar is vanaf de zijkant van ons huis. Wij hebben zelf onze eigen badkamer op de 1e etage, dus dat is wel makkelijk. We hebben de douchecabine eruit gesloopt, hij was alweer aardig oud en eigenlijk te ingewikkeld (vele standen, massagedouchekopjes etc.) en te moeilijk schoon te houden ivm vele randjes, glazen schuifdeuren etc. Dus nu is hij eruit en kan er een mooie nieuwe bak in met glazen wand met gewoon 1 glazen deur. Deze deur komt van onze eigen badkamer, want….jaja…we kunnen toch een bad maken !!

Door de verplaatsing van de deur van de gang naar de slaapkamer, hebben we ruimte genoeg voor een bad. Douchen moet dan in bad, maar daar hebben wij helemaal geen probleem mee en trouwens we kunnen ook altijd beneden douchen….

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 1 november 2011

De tijd blijft maar snel gaan, maar ja, dat is toch ook een goed teken?! We hebben veel leuke en gezellige borreluurtjes achter de rug met kennissen en vrienden, herfstvakantiegangers etc. Ook zijn afgelopen zaterdag voorlopig de laatste gîte-gasten vertrokken, dus de gîte is nu leeg, raar hoor ! maar wij zijn blij dat er zovelen van hebben genoten en het gaat maar door……in november misschien nog mensen en met kerst/oudnieuw en er staan alweer de nodige weken ‘bezet' in 2012…

Het weer is over het algemeen steeds nog lekker, veel zon, helaas soms ook wat wind maar de herfstkleuren zijn zo prachtig. Pas de laatste week beginnen we echt kale bomen te zien en dwarrelen vele blaadjes naar benee…

Nu weer tijd voor meer wandelen met de honden, voor vrienden, voor klussen (oa vervanging van de boiler in de cave van ons huis). Ook heeft Erik een paar reparaties aan de landrover moeten doen. Gelukkig kunnen we enorm goedkoop onderdelen per internet bestellen in Engeland, echt supersnel en praktisch geen verzendkosten!.. Ook het R4-tje behoefde enige aandacht.. Met de Eend gaat het nog prima, zij rijdt heerlijk en mag eind deze maand weer lekker een winterslaapje doen in de schuur van vrienden met een 2 e huis…mmmm.

We leren ook weer een beetje uitslapen, ook al worden we nog best vroeg wakker en moeten we Elfi ook niet al te laat uitlaten J . Afgelopen zondag op de brocante/rommelmarkt in st. Gervais gestaan, het dorp hier op ca. 6 km. Het was vroeg op en een lange dag, maar heel gezellig en we hebben goede zaken gedaan. Aan het eind rond 6-en nog even nageborreld bij de buurmeissies en toen moe maar voldaan naar huis.

Uiteraard begint het ook weer tijd de websites goed na te kijken, bij te werken, de promotie weer op te pakken ed… ook hebben we weer tijd ons huis lekker op te ruimen, sommige dingen her in te delen enzovoorts.

Bovenal blijven we genieten van de pracht van de herfstnatuur, de beesten en 's avonds heerlijk bij de houtkachel met de beesten, supergezellig.

Ook rijden we wel wat heenenweer, naar de winkels, wat nieuwe kleren bij de ‘soldes' in de grote supermarkten, klusspullen bij de verschillende brico's enz. Maar ook naar leuke marktjes en plekjes,dat dan ook weer wel...We wilden ook weer graag heerlijk Midi-lunchen bij ons restaurantje in Gouttières, maar helaas zijn die weer 2 weken dicht/op vakantie tot 11 november ofzo.

Met gezamenlijk wandelen met honden moeten we ook opletten, want het jachtseizoen is sinds september geopend, maar dat lukt wel. As vrijdag gaan weer lekker wandelen met Chablis en zijn baasjes en al hun vorderingen bekijken in hun ‘tweede' huis…..want dat is er tot nu toe niet echt van gekomen. Vorige week hebben we met Mario en Greetje nog wel hier ff gewandeld (Elfi mag nog geen uren wandelen) en dat was heel leuk. Elfi kon heel goed meekomen en vond Chablis heeeel interessant…leuk hoor genietende honden in de bossen..heerlijk !

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 19 oktober 2011

Nou het seizoen was dan wel afgelopen, maar naast dat de gîte-gasten gewoon doorgingen, hadden we ook 2 weken familie hier. Gezellig hoor. Broer van Erik: Peet met vrouw Elly en de week erna MammaRoos. Leverde wel veeel etentjes, drankjes en zo op, en.. het weer deed goed mee. Vooral de 1 e week was gewoon een soort zomer, heerlijk. In de week van MammaRoos was de 2 e helft wat minder, maar toch ook goed. We zijn erorm verwend met kadootjes uit NL, uit-etentjes enzo…heerlijk, genieten! Maar toch ….de dagen gaan wel heel snel zo en je komt ook niet altijd aan dingen voor jezelf doen toe, maar dat geeft uiteraard niet.

Wij hebben ook leuke borrel- en eetavondjes gehad met de buurmeissies, o.a. met onze gezamenlijke ‘gasten' . Supergezellig. We zijn sowieso blij dat het met Anda de goede kant op gaat en ze lekker aan het herstellen is van het ‘boos ziekgebeuren' van afgelopen jaar.

Inmiddels zijn we bezig met de caravans winterklaar te maken, het water van de 2 e kampeerdersbadkamer af te sluiten etc. Toch is het nog steeds heerlijk weer, zodat we nog veel buiten zijn. Elfi groeit als kool en vindt buiten rennen super! Geregeld komt haar verkering ‘ Garou' de 3 weken jongere pup (Golden Retriever, van Jos en Anneke) bij ons spelen en rennen en ravotten ze dat het een lieve lust is. Leuk hoor die kleintjes samen.

Erik is druk bezig met wat klussen hier en daar en verder gaan we 30 okt. weer op de brocante in Saint Gervais staan, dus er moet weer een hoop uitgezocht en opgeruimd worden op de zolders (van onze fermette en van de de grange).

‘s –Avonds is meestal de houtkachel wel weer aan, dus dat is ook wel weer gezellig. Elfi is super knuffelig en is inmiddels ook gewend binnen te zijn.

In de zomer zien we geen TV, maar nu gaattie wel weer aan. Maar de NL-TV is (voor ons) echt niet meer leuk, enige uitzonderingen nagelaten. We hebben inmiddels besloten de schotel (Canal Digitaal) per eerstkomende vervaldag (aug.2012) op te zeggen en over te gaan op de Franse TV. Niet dat die zo super is, maar we worden gewoon ook een beetje moe van al het NL ‘gezeur' …….misschien zijn we inmiddels te lang weg J en als je je aan het ergeren bent, is het ook geen ontspanning meer. Verder kun je ook het e.e.a. ook op internet zien tegenwoordig, zoals bijvoorbeeld 2 voor 12, wat we leuk vinden.. Zo hopen we een beetje af te komen van het standaard-TV-avondprogramma, wat je toch snel hebt als je bijv. begint met de Wereld draait door, dan een serie en nog iets…voor je weet is de avond vaak op dezelfde manier, snel voorbij..

Ik had het net wel over Elfi, maar volgens mij had ik dat nog niet vermeld hier in het logboek. Sinds begin augustus hebben we er een ‘zusje' voor Pebbles bij, Elfi! Inmiddels is ze ruim 4,5 maanden en een beeldschone dame. Een echte Border uiteraard weer, alleen nu bruin(marron)-wit. Dus hetzelfde als Pep, maar alles wat bij Pebbles zwart is, is bij Elfi bruin…een hele mooie kleur.

We wilden wel een keer een pup erbij , maar nu ‘kwam het zomaar voorbij' op internet…een teefje wat we willen dus én ook nog die mooie kleur en het was ook niet al te ver weg (een uurtje rijden ongeveer), dus ja…toen hebben we het maar gedaan. We zijn gaan kijken en waren gelijk verkocht, zulke lieve Franse mensen, zo'n leuk plekje en zulke lieve mooie pups. Nu kunnen we al niet meer zonder haar. Zij en Pebbles kunnen heerlijk ravotten, spelen en ook slapen, ze kunnen het echt goed vinden. Elfi doet Pebbles in alles na, dus het goed dat Pebbles lekker rustig typetje is en ze helpt ons ook een beetje bij de opvoeden van Elfi, heel lief.

Foto's Elfi, 11 weken, genomen door de eigenaar/fokker:

Meer foto's:

................................................Garou, het vriendje van Elfi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomerseizoen 2011

Wat gaat het toch allemaal snel. Ik weet nog goed hoe de eerste kampeerder in mei hier het terrein op reed….. En nog niet zo lang geleden reed voorlopig de laatste auto met caravan weg…het kampeerseizoen is zo goed als afgelopen. De Gîte begon zelfs al in april en is tot eind oktober constant volgeboekt.

Het is echt een fantastisch seizoen geweest, het eerste seizoen conform onze ‘uitgangspunten' en dat is enorm goed bevallen. Het hebben een heerlijke rust kunnen garanderen en mensen vinden dat heel fijn, na een jaar hard werken met alle bijbehorende stress van het dagelijks leven….even gewoon genieten van éche rust, omringd door ongerepte natuur, superschone lucht en meestal ook een lekker zonnetje.

We hebben weer heel veel soorten mensen mogen ontvangen, met verschillende beroepen, van hoog naar laag, gepensioneerden, studenten, samenwonenden, latters, getrouwden, vrijgezellen, echt van alles is hier geweest. Regelmatig hadden ze ook 1 of meerdere leuke hond(en) bij zich. Het is gebleken dat iedereen zelf wel van zijn/haar hond weet, wat wel of niet kan qua loslopen, omgaan met onze loslopende kippen enzo. Het ging allemaal prima. Wat op valt is dat de wat oudere honden (12 jaar en ouder) hier zich steeds beter gaan voelen, meer bewegen, beter lopen enzo… dat valt echt op. Het zal te maken hebben met een combinatie van de hoogte (richting 700 m), de schone lucht, het ontbreken van industrie en het vele buiten zijn en wellicht meer uitgelaten worden dan thuis..

Dit jaar was er een record aan ‘mee-eters' met de Table d'hôte en dat leverde weer heel gezellige avonden op. Veel gasten blijken ons juist te kiezen door de mogelijkheid regelmatig mee te eten. Leuk is dat er tussen de gasten onderling ook leuke contacten ontstaan. Er waren zelfs stellen die, als er een avond geen Table d'hôte was, samen uit-eten gingen in het restaurantje in Gouttières (op loopafstand van Les Fayes!). Over dit restaurantje gesproken, dat loopt echt bijzonder goed. Lijkt in eerste instantie vreemd, want in Gouttières zelf is verder niks te beleven, maar het is heel vaak volgeboekt, waardoor je toch moet reserveren , wil je zeker zijn van een plek voor de lunch of diner. De lunch is trouwens een aanrader: heerlijk menu met 4 gangen incl. wijn: € 12,-- pp…..

Ook hebben er weer mensen mee-ontbijt, brood besteld….. Erik is vanaf 10 april tot 18 september dagelijks naar de bakker in Saint Gervais geweest. Deze service werd weer enorm gewaardeerd en het regende complimenten over de heerlijke ‘baquette/pain Gervaisenne' ofwel bij een andere bakker ‘Pain Combrailles' genoemd. Deze namen verwijzen naar de granen die hier in de omgeving speciaal voor dit brood verbouwd waren. Het brood was 's ochtends vaak nog heerlijk warm….mmm. Je ziet ook caravans met mini-oventjes en afbakbroodjes, iedereen moet uiteraard doen waar je zin in hebt, maar naar ons idee is dat toch niet echt een ‘Franse vakantie'…daar hoort toch een krakend verse pain (500 gr.) of baquette (250 gr.) of een supervers croissantje of pain au chocola.. bij…! En voor de lunch is er trouwens tegenwoordig ook voldoende bruin/granen-brood te verkrijgen.

Dit jaar was de ‘ Wereldmeeting voor Eenden (Citroen 2CV-liefhebbers)' in Frankrijk, ca. 190 km. hier vandaan. Dat leverder ook wat kampeerders mét Eend op, super! Vroeger kwamen Erik en ik op elke Wereldmeeting (o.a. Zwitserland, Italie, Finland, Griekenland, Oostenrijk, Frankrijk, etc. en uiteraard de mede door ons georganiseerde in Nederland!, een meeting waar gemiddeld rond de 3000 Eenden komen met toch ook alle bijbehorende personen, maar nu kan het niet meer en dat vinden wij ook niet erg, we wonen in zoveel moois….

De Puy-de-Dôme was voor het laatste zomerseizoen alleen lopend bereikbaar. Dit ivm de aanleg van een trein-traject naar boven. Dit leverde soms wel teleurstellingenop, met name voor fietsers. Maar het was niet anders en de wandeltocht van ruim een uur was wel de moeite waard voor een zeer bijzonder 360 gr. uitzicht, wat heel bijzonder is !

Wij hebben een echt heel druk seizoen gehad, veel meer boekingen dan ooit, mede doordat we door het ontbreken van gezinnen met kinderen, we meer plaatsen voor 2 personen hadden. Want vergeet niet, bij kinderen telt een baby van 0 jaar ook voor 1 persoon! Maar alle moeite is niet voor niks, mensen met blije gezichten, mensen die gestressed aankomen en heerlijk bruin en uitgerust weer vertrekken….daar doe je het ook voor.

Vakantie is een kostbaar iets en wij zijn altijd reuze vereerd dat mensen 1 of meerdere kostbare vakantiedagen hier bij ons willen doorbrengen…

Toekomst

Vaak vraagt men of we niet nog een gîte willen bouwen, de camping uitbreiden of wat dan ook. Als iets goed gaat, wil men vaak meer, meer…en komen er dollar-tekens in de ogen. Wij hebben dat helemaal niet. Wij en gelukkig ook de meeste gasten vinden juist het zo authentiek mogelijk houden van ons plekje de charme. Je hebt dan niet echt het gevoel op een ‘camping' te staan, maar meer een idee van gewoon een paar dagen of weken even wonen . à la campagne, op het Franse platteland in de Auvergne, waar de tijd vaak lijkt te hebben stil gestaan…zo ongerept is het landschap vaak en zo ‘onschuldig' aardig en behulpzaam zijn de mensen hier nog.

Wij hopen dat dit nog lang zo blijft en dat ondanks de toenemende aantal toeristen hier, het toch zoveel mogelijk onbedorven blijft, zonder al teveel accomodaties met grote gebouwen, zwembaden, ‘glampings', camping met superluxe huurtenten of stacaravans……gewoon, simpel en sfeervol is genoeg om hier heerlijk te wonen of tijdelijk te verblijven….

Niet altijd maar meer willen, zo denken wij, tevreden zijn is ook een kunst !

Les Fayes…waar rust nog heel gewoon is….

Les Fayes blijft zo kleinschalig en authentiek als het nu is, wel gaan we in de komende maanden en/of het voorjaar wat werkzaamheden verrichten aan bijv. de huurcaravan Solifer, ons eigen terras en dat van de gîte, het pad op ons terrein, opknappen badkamerhokje van de camping en afwasplaats enzo., altijd genoeg te doen.

Verder uiteraard veel laptop-werkzaamheden ivm de website, klussen die Erik bij anderen doet, het Ordi-Service-bedrijfje en tenslotte de vervanging van de douche-cabine in de 2 e badkamer voor de camping en verder gewoon allerlei kleine klusjes hierendaar…maar we zullen zeker niet vergeten te genieten van de winter, de sneeuw, de houtkachel, wandelingen met de honden, nog wat table d'hôte-avonden voor gîte-gasten, eten met vrienden, vooral ook heerlijk uitrusten..enzovoorts..zo zal de tijd wel weer voorbij vliegen…

Tenslotte danken wij alle gasten van het afgelopen seizoen , zonder jullie gaat het niet ! Wij hebben een hele goede herinnering aan de gezellige table d'hôte-avonden, de gewone kletspraatjes van gasten op weg naar de douche… Van sommige weten we al dat we ze volgend jaar weer zien, anderen misschien een ander jaar, anderen niet meer, maakt niet uit. Wij wensen iedereen een heerlijke warme gezellige winter en hopelijk ooit tot ziens!

 

Erik & Rosalinda

Pebbles & Elfi

Swiebertje & Jolie

Kippendames & haan

Kijk voor foto's elders op deze site !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOMERSTOP LOGBOEK volg ons op FACEBOOK........!

(klik op de naam van onze camping en je komt direct op Facebook)

 

 

Woensdag 27 april 2011

Het is de afgelopen weken gewoon zomer geweest, heerlijk! Wel is alles enorm droog. Eergisteren hebben we wel een aardig bui gehad, maar dat is niet genoeg voor het gras en de plantjes. Maar ja, we klagen niet hoor.

De gîte-mensen genieten, ze hebben gewoon een soort zomervakantie de afgelopen weken en gaan met een bruin kleurtje weer uitgerust naar huis.

We hebben de nodige gezellige bezoekjes gehad. Ook kwam er op een ochtend een Belgisch stel langs die hier vlakbij een 2 e huis hebben. Zijn hebben dat huis al heel lang, maar vonden het nu leuk een keer hier bij ons te komen kijken. Ze heten Els en Les..jaja, grappige letterspeling en lezen al jaren ons logboek. Dat is wel grappig, staan er vreemde mensen bij je hek en dan roepen ze ‘Pebbles'…leuk hoor. Bij deze: Les en Els, als jullie dit lezen: leuk jullie ontmoet te hebben en Les, sterkte met je knie-operatie, hopelijk gaat alles goed en kun je snel weer heerlijk wandelen zonder pijn.

Overal ontstaan weer prachtige lieve bloemetjes…zo mooi! Nu komen overal weer de vergeet-mij-nietjes en de paarse bloemetjes. Ook staan de koolzaadvelden in bloei en de brems (of is het bremmen? haha) zie je ook steeds meer. Verder paarse orchideetjes, viooltjes, wilde aardbei-bloesempjes, appelboombloesem en ga zo maar door.

Onze blauwe regen doet het goed:

De oldtimer-caravan staat er weer schoon bij, klaar voor de gasten die zaterdag as arriveren: een bekend stel met een Eend, die 2 jaar geleden ook hier waren.

In het weiland bij de koeien staat sinds een paar dagen opeens een schaap??? Heel vreemd..hij staat steeds een beetje alleen en is ook wat donker, dus echt een soort ‘zwart' schaap.

Het eendenstelletje is enorm gegroeid, echt niet normaal, ze worden heel groot. Wel leuk en ze zijn ook heel gezellig. Lopen altijd samen en lopen hele rondjes over het terrein

De pottenbakkersmarkt in ons dorp Gouttières was een groot succes. Met name zondag, toen was het echt heel druk. Gezellig! De burgemeester stond zondag achter de bar.

Zondagochtend (paaszondag) zijn we naar een hele grote brocante/vide-grenier geweest …400 kramen! Dat is echt heel veel, maar het was een heel leuk dorpje (Charroux, department 03 Allier, 40 minuten rijden van Les Fayes), we gaan daar zeker nog een keer kijken, met de rommelmarkt was het allemaal een beetje druk.

Mario en Greetje zitten weer in hun caravan bij hun andere huis in Villossanges om daar lekker teklussen en natuurlijk ook te genieten, Anda is lekker aan het herstellen en geniet met Anneke van het heerlijke weer…..en zo gaat het leven maar door, ook hier.

Komend weekend is in Nederland de mei-vakantie, dus er zullen weer vele NL-nummerborden rondrijden. De weersvoorspellingen voor volgende week zijn momenteel zeer wisselend, dus we zullen duimen dat het weer zo lekker zomers wordt / blijft als de afgelopen weken.

Met de witte kippen gaat het prima:

Vakantieperiode gîte Les Fayes (1 april – 15 oktober 2011)

Er is nog maar één week vrij! in september (zie www.gitelesfayes.info/prijzenboeken.html ), dus wees snel !

Erik staat in een boekje, jaja:

Nieuwe bordjes:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 14 april 2011

Verleden week was het gewoon echt zomer…zo super…ruim 25 graden, blauwe lucht. In de verte zagen we de bergen met nog een dun laagje sneeuw erop. Overal vogeltjes, bijna oorverdovend.

We hebben 2 Eenden (deze keer geen auto-Eenden !) gekocht en die voelen zich al heel erg thuis. Leuk hoor, als je aan komt lopen, komen ze gelijk met grote vaart aanzwemmen om te kijken of we lekkere stukkies brood hebben. Ze zijn heel actief, met zwemmen, eten zoeken in het water en zonnen aan de oeverkant. Het zijn Mulardeenden en dat is een kruising met o.a. een Pekingeend. Het schijnt dat kruisingen onvruchtbaar zijn, dus er komen van deze geen kleine eendjes. Maar waarschijnlijk nemen we er nog 2 eenden bij, Pekingeenden, die zijn helemaal wit. Mulard- en Pekingeenden zijn loopeenden en die lopen ook heel leuk rechtop en een bijkomend voordeel is dat ze door de kleine vleugels bijna niet kunnen vliegen, maar ze zwemmen des te harder….

Foto's op dag koop eendjes

De gîte is tot en met oktober bijna volledig volgeboekt, dus daar zijn we heel blij mee. Afgelopen zondag zijn de eerste ‘zomerseizoen' gasten in de gîte gekomen, een Belgisch stel, leuk hoor !

Afgelopen dinsdag hebben we een bank gekocht, via de Franse marktplaats ( www.boncoin.fr ) . Het was een eind weg, een ander stuk van de Auvergne: Haute Loire, departement 43, nabij Puy-en-Velay, een dorpje wel bekend bij vele Frankrijk-liefhebbers. Bijna 3 uur heen en weer terug. Maar het was de moeite ! Het is een leuke route om te rijden én de bank was mooi, in goede staat en voor weinig geld (200 eurootjes). Onze vorige bank was inmiddels aardig versleten, gaten in de stof. Eerst wilden we de ‘plofkussens' nog bijvullen of opnieuw vullen, maar dat was de moeite niet meer. Ach, destijds was hij maar 70 euro bij de Emmaus (kringloop). Het was vandaag toch iets minder zonnig, dus een goed klusje voor zoiets.

Erik is regelmatig aan het klussen en maaien. Hij heeft ook de distributieriem van de Landrover zelf vervangen ! Dat had hij nog nooit gedaan en het is een tijdrovend klusje, maar het is gelukt! Ik was erg trots op hem . In de garage ben je zo honderden eurootjes voor zo'n reparatie/onderhoud kwijt. Als Erik zelf niet kon sleutelen aan de Landrover, zouden hem natuurlijk ook niet kunnen houden, veel te duur!

Bij de waterleiding van badkamer2 van de camping was afgelopen winter weer wat leiding kapotgevroren, dus dat is ook weer een fijn klusje, want op één of andere manier heb je nooit de goede buizen, koppingen ed. bij de hand. In het najaar gaat hij dit laatste koperen gebeuren ook vervangen door PER-spul, met de rode en blauwe slangen. Dat werkt perfect, ook bij de gîte.

De afwasplek heeft een mooi dakje gekregen. Nu nog wat leuke bloemenhangers erbij en je staat zelfs in de regen voor je lol daar af te wassen.

We gaan waarschijnlijk CanalDigitaal, het abonnement waarmee we via een schotel & decoder Nederlandse TV bekijken opzeggen in oktober, want het kost toch bijna 70 euro per jaar en tegenwoordig kun je bijna alles (wat je zou willen zien) op je laptop via ‘uitzendinggemist.nl' zien… Alleen de Engelse detectives niet (waar wij graag naar kijken), maar desnoods kijken we die via DVD ofzo, en ach, de leukste detective-series zijn inmiddels afgelopen (Frost, Daziel & Pesco, Lynley etc.)…

Tsja, wat moeten we nog meer vertellen…ohja…met ons buurmeissie Anda gaat het de goede kant op…na een kleine operatie moet ze nu echt gaan opknappen. We hebben alweer gezellige borreluurtjes gehad, met een computerprobleempje geholpen enzovoorts.

Ik heb wel vervelend last van mijn rug. Inmiddels gaat het wel beter, maar 3 weken geleden was het al bijna over en toen heb ik geschept en opgeruimd in de grange en ja, dat had ik nu niet moeten doen en kon ik weer opnieuw beginnen… Maar nu weer 3 weken verder…doe ik nu wel heeel voorzichtig en het komt allemaal weer goed. Wel heel lastig als geen zware dingen kunt doen, bah…maar ja. Met de ‘wisseling van de bank' kwam buurmeissie Anneke gelukkig even helpen sjouwen, de oude bank naar buiten, de nieuwe er weer in.

Alles groeit hard, de blaadjes aan de bomen, het gras, je ziet alles bijna groeien door het prachtige weer. Ook komen de lente-bloemetjes weer kijken, prachtig. Ik kijk uit naar de maand mei waar de bloemetjes vaak het mooist zijn, voorals de meters vergeetmenietjes…mmm….zo mooi !

Pebbles heeft al vaak gezwommen, ze vindt het heerlijk, in de slootjes, in de Sioule, in ‘het meertje van Bo', etc. Fijn om een hond zo te zien genieten en haar haren worden er heerlijk zacht van.

In het paasweekend is hier weer de jaarlijkse Pottenbakkersmarkt in ons dorp, Gouttières, altijd leuk! Ook is er een feest in Saint Maigner, dus paasweekend wordt een goed weekend!

Foto's eind maart: Zagen, knippen, hakken, branden......weer een kampeerplek extra met mooi vrij uitzicht !

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 17 maart 2011

‘Ik kijk steeds in het logboek, maar zie niks nieuws….' dat horen we wel regelmatig..

Maar zoals gezegd is er gewoon weinig ‘spannends' te beleven en om nu elke keer weer te vertellen hoe mooi het hier wel is, hoe fijn we hier leven enzo….dat wordt ook afgezaagd, maar ja, aan de andere kant…het is wel waar! J

We hebben al heerlijke lentedagen gehad…heerlijk buiten rommelen, zelfs al een paar keer in korte broek ! (ik dan). Soms wat mindere dagen, zoals vandaag bijvoorbeeld: een heel mistige dag. Vanochtend zijn we naar LeClerc in Mozac (tussen Chatel-Guyon en Riom in, half uurtje rijden) geweest. Heerlijke zaak, heeel veel goedkope dingetjes van eigen merk ‘Eco', maar verder ook alles te krijgen. Vooral de vleesafdeling is erg uitgebreid. Bij de slager vragen we dan naar ‘les dejets pour le chien'..en dan kregen we toch weer een zak vol vleesresten. Wel afvalvlees, maar je zou het zo zelf kunnen opeten, allemaal goed rundvlees. We konden er 12 zakjes van maken voor Pebbles (ze eet 1 zakje per dag). Ons diepvriesje (in de winter hebben we alleen het tafelmodel koelkast met diepvriesplek in onze keuken aan, zit helemaal vol dus, geen plaats meer voor ‘dingen van de baasjes'.. Nou dat geeft niet, we zijn toch niet zo van de diepvries, zeker niet voor vlees. Vlees is vers gewoon het lekkerst. Voor een klein bedrag ook nog een stuk vlees met bot voor Pep gekocht, dus die heeft een goede dag…mmm.

Pascal, de man van de Contrôle Technique (APK-station) in Saint Gervais d'Auvergne is gek op oldtimers, vooral op Eenden en Erik is al een keer met hem meegeweest naar een Agricole-gebeuren waar mensen van een door hem zelf-opgerichte club (Auto Retro Club Gervaisien) voor oude-auto-liefhebbers een rondje hebben gereden en daarna zijn aangeschoven aan een heerlijke maaltijd (gratis voor de bestuurder).

Gisteren stond hij op het antwoordapparaat om Erik uit te nodigen voor een Réunion van deze ‘club' dezelfde avond om 18.00 uur in de Bibliothèque in st. Gervais. Uiteraard is Erik gegaan. Alleen hij wilde wel met de Eend en die stond nog in de winterslaap in een schuur bij Hans en Hanny. Omdat we de Eend er toch al uit wilden halen, hebben we dat maar gelijk gedaan en is hij dus 's avonds daarheen gegaan. Het bleek een soort vergadering-achtig iets te zien (lees: gezellig zooitje), dus dat heeft ie ook eens meegemaakt. Er komen dit jaar nog wel activiteiten, ritjes met de oldtimes, maaltijden enzo., dus dat is wel leuk. De club stelt niet zoveel voor, haha, maar dat is juist het grappige. Toevalligerwijs was er trouwens gisterenavond nog een ex-NL-er , Bert, die hier al jaren woont en een oud heel spreciaal R4-tje heeft.

Bij onze ‘vijver' …die we ooit moesten aanleggen om een 120 m3 bluswater-voorraad te hebben voor de brandweer, omdat hier in Les Fayes geen brandkraan is…zijn we bezig geweest. Er stonden allemaal bramenstruiken en andere prik-ellende omheen en nu is er een heel stuk weg, zodat er leuke plekjes ontstaan zijn, waardoor je bij het water kan zitten en er is zelfs een plek met uitzicht op de bergen! Het wordt heel leuk!

We hebben ook 4 nieuwe kippendames, deze keer witte (en een heel mooi grijs-kleur

tje) , om de andere zwarte dames te vergezellen, zodat we in het zomerperiode ook voldoende eitjes hebben voor de gasten en de table ‘d hôte en uiteraard de ontbijtjes. Deze hebben we in Giat gekocht, een heel leuke markt/foire, die daar regelmatig is, want de vorige kwamen uit Montlucon, maar die hebben alleen zwarte en bruine. We vonden het gewoon leuk wat witte erbij te hebben. Het zijn wel gewoon lekkere simpele boerenlegkippen, dus geen ‘tuttebolkippetjes'… Binnenkort gaan we ook een stel Eenden halen, leuk! Omdat ze bij de kippen beneden in het hok kunnen slapen (zegt men), is dat toch goed te doen en natuurlijk heel leuk. Beesten zijn gewoon heel leuk, alleen moeten we ook aan het geld denken en kunnen we geen ezeltjes ofzo kopen, want die kosten best veel geld, en kunnen ook ziek worden…

Maar we zijn al superblij met kippendames en Eendjes dus en uiteraard onze poezen en hond Pebbles. Verder zijn er genoeg gratis dieren aanwezig, koeien in de aangrenzende weilanden, heeel veel vogels, hertjes, zwijnen, eekhoorntjes, heeel veel insekten (het eerste citroen-vlindertje hebben we alweer gezien), muizen (we zien weinig levenden door Swiebertje en Jolie, haha…), etc.

We hebben wel 4 vruchtenboompjes bij-geplant, ze zijn nu nog klein, maar het wordt vast wat…. Het is een peren-, appel-, kers- en pruimenboompjes.

We zijn heel blij dat het met ‘buurmeisje' Anda de goede kant op gaat. Zij, en ook Anneke uiteraard, hebben een heel zware tijd gehad en nog wel. Wij en al hun andere vrienden hopen dat na nog een kleine operatie, het vanaf 1 april (geen grapje) weer helemaal goed gaat komen. Zo'n ziekte hakt er echt in…

Met onze boekingen gaat het super! De gîte is voor het vakantieseizoen 1 april – 1 oktober al zo goed als volgeboekt. We hebben verschillende ‘terugkomers'…heel fijn, voor ons het ultieme compliment! We verheugen ons deze gezellige mensen en bijbehorende honden weer terug te zien.

Ook met de boekingen voor de camping gaat het prima. Dit jaar wordt het eerste jaar met helemaal geen kinderen tijdens het kampeerseizoen en we krijgen eigenlijk alleen maar fijne en lieve reacties. Tot nu toe overheersen de boekers van mensen van onze leeftijd (veertigers en begin vijftigers), maar ook dertigers en een enkele zestiger. Vaak zijn het ook mensen die voor het eerst zonder hun kinderen op vakantie gaan en heerlijk willen genieten van rust, natuur en lekker eten en eindelijk bij het maken van hun campingkeuze, niet hoeven te denken aan de kinderen. We zijn dus blij met onze stap om onze camping een ‘thema' te geven. Het was een gok, maar na verleden jaar durfden we het aan. Er is zoveel vraag naar en er komen eigenlijk juist ook mensen die veel van kinderen houden en/of ze zelf hebben……leuk toch! Eén stel gaf ook aan ‘we zoeken altijd naar rustige campings….maar het viel heel vaak tegen, vaak toch een druk zwembad, veel kinderen etc.. Daarom dus Les Fayes..waar rust nog heel gewoon is…………..

Wij hebben zin in het seizoen! Nog wat laatste dingen moeten we de komende weken doen: het dakje boven de afwasplek, de oldtimer-caravan een klein stukje verplaatsen, de gemeenschappelijke ruimte weer klaarmaken (andere boekenkast maken, Auvergne-posters ophangen die we gekregen hebben etc.), nog wat gras bijzaaien op 2 plekken, het pad bijwerken, voortenten opzetten, caravans klaarmaken etc etc. genoeg, maar ook leuk om dat allemaal weer te doen. Verder ook de bloemetjes, de tuin vd gîte en nog veel meer.. Wij vervelen ons niet …zeker niet naast vele gezellige borrels, etentjes, wandelingen etc. met vrienden en kennissen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 12 februari 2011

Vroeger…toen we nog in NL woonden, leefden we altijd, net als de meeste mensen daar, van weekend naar weekend en vakantie naar vakantie. Dat is één van de fijnste dingen hier…dat we dat nu helemaal niet missen hier. Je leef t per dag, eigenlijk per seizoen. Alleen door televisie of mensen die boeken voor de camping of de gîte heb je een idee welke datum of dag het is. Anders zou je het helemaal niet meer weten…heerlijk toch?!

De dagen vliegen voorbij en nu we niet een echte grote bouwactiviteit of zo hebben, is er ook niet veel spannends te schrijven in dit logboek. We doen allerlei kleine klusjes, af en toe heeft Erik een computerklant en we hebben gezellige middagen en etentjes met vrienden. We zitten ook best veel achter de computer, voor de boekingen, de promotie, de social media, opzoeken informatie voor gasten etc.

Deze week was het echt super weer! Constant blauwe lucht, zonnetje en ik heb zelfs al een paar keer mijn korte broek aan gehad, heerlijk! Buiten koffie drinken, lunchen, borrelen…mmm. Aan het eind van de middag is de zon weg en dan is het wel weer koud en winter, maar dan wacht binnen de houtkachel die we aansteken. Volgens de voorspelllingen komt er volgende week sneeuw…dus dat zien we dan wel. Op zich wil ik nog wel snowboarden, dus het moet wel ff echt sneeuwen dan.

Was kan ook kunst zijn:

Volgende week zondag en maandag hebben we gasten in de gîte (huizenzoekers). De douche in de gîte is weer helmaal klaar, volgende week ga ik de gîte schoonmaken en dan zal ik gelijk een foto maken.

Eén van onze eeuwenoude eikenbomen tegen de blauwe lucht:

Wij zijn ook naar het meer bij Confolant geweest, daar was het water heeel laag. Een stukje verder bij Pont de Bouchon was het water aan één kant wel hoger en daar konden we heerlijk met Pebbles op het strand langs het water lopen. Hier een foto van het meer met heeeel laag water:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 30 januari 2011

En zo is de eerste maand van dit jaar alweer bijna voorbij, wat gaat het toch snel. We hebben een paar heerlijk zonnige dagen gehad, maar zoals vandaag zijn er ook koude dagen en is het weer helemaal winter.

Wij zijn bezig geweest met een kleine verandering in de badkamer van de gîte, omdat we nog niet helemaal tevreden waren over de douche-ruimte, maar nu is hij weer bijna OK, foto volgt als het klaar is. Ada en Leen zijn er ook weer en hebben de nieuwe laptop meengenomen, hij is mooi! En lekker snel. Hij is grotendeels alweer ingedeeld, dat kost toch ook altijd wel weer tijd. Het is ook fijn weer op de accu bezig te kunnen zijn, en niet altijd maar ‘aan de draad' zoals bij de Toshiba.

De afgelopen dagen hebben we ook weer gezellige borreluurtjes gehad, o.a.: Anneke & Anda zijn geweest en Ton & Stijn (kenden we al een aantal jaren via een forum) en vandaag hebben we heerlijk gelunched bij Jos en Anneke. Allemaal weer erg gezellig.

Ons eetkamertje is ook weer wat veranderd en de scheiding eetkamertje/kantoortje Erik hebben we voorlopig met een gordijn wat opgeleukt.

Helaas is er van wandelen met Mario en Greetje niets gekomen, want Chablis is geblesseerd aan een poot; hopelijk is hij weer snel de oude om lekker met Pebbles te kunnen rennen. We zijn wel steeds heerlijk wezen wandelen met Pebbles, hier in ‘ons' bos, bij Regeat (5min.rijden), de Sioule enzovoorts. De omgeving blijft prachtig hier.

Met de boekingen voor dit jaar gaat het ook goed. De gîte is zelfs in het hoogseizoen al helemaal volgeboekt. Dus daar zijn we heel blij mee, want inkomsten kunnen we natuurlijk wel gebruiken.

Gisteren werden we bij de Lidl nog door een Franse mevrouw aangesproken. Dat was wel leuk, ze had de plakletter-reclame van Ordi Service op het Renaultje4 van ons gelezen en had problemen met haar computer. Binnenkort belt ze Erik voor een afspraak.

Verder doet Erik nog wat klussen hier en daar, dus we vervelen ons niet hoor haha.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donderdag 20 januari 2011

Vandaag is het voor het eerst weer koud…. We hebben heerlijk zonnige dagen gehad en heerlijk buiten gezeten bij de Grange met uitzicht op de bergen, met een drankje.

Afgelopen zaterdag hebben we een supergezellige dag met onze boomvriendjes gehad in Montlucon. Er was markt in het oude centrum en ook een veiling. Op de veiling zagen we niet direct iets wat we wilden, dus we zijn niet tot de veiling zelf gebleven die 's middag werd gehouden. Verder zijn we naar wat winkels geweest, de Emmaus (kringloop) en hebben we uiteraard op een terrasje wijntjes en biertjes gedronken. Daarna had Greetje eten gemaakt en hebben we de dag afgesloten met een drankje.

Erik heeft weer wat geklust, een boom omgezaagd bij kennissen en een begin gemaakt aan de klus van Le Fas.

Momenteel zijn hier overal ‘soldes' en dat is vaak wel heeel goedkoop, geen kleine kortinkjes van 10%, maar gewoon van 50 of 70 %. Gisteren zijn we naar Clermont geweest voor de ‘soldes'. Gister-ochtend hebben we het plekje aan de voorkant van het huis een beetje gelijk gemaakt. Er lagen nog hopen zand en grind en nu zien we weer wat meer door het keukenraam..

Hier in huis hebben we vandaag ons ‘eetkamertje' in de opkamer weer veranderd. Nu hebben we nog meer plaats en is het kantoortje van Erik ook beter ingedeeld.

Verder valt er niet zoveel te vertellen. Elke dag gaan we wel wandelen met Pebbles. Een paar dagen geleden hebben we echt een heel leuk stuk gelopen nabij de Sioule, Pebbles kon echt heerlijk ´crossbossen´, over riviertjes heen, er dwars door heen, heuvels op en weer af, springen over omgevallen bomen enzo en aansluitend heeft ze heel even heerlijk gezwommen in de Sioule…zalig om zo te kunnen genieten van een genietende hond…

In tegenstelling tot de zomer waar we bijna nooit TV kijken, kijken we deze wintertijden ´s avonds vaak TV, gezellig met alle beesten op de bank bij de houtkachel, dat is wellicht ´saai´, maar ook daar genieten wij van. Boer zoekt vrouw, Wie is de Mol, Engelse detectives, Man bijt hond, Topgear en quizzen als 2 voor 12, emigratie/huis/programma´s blijven onze favorieten…

De Franse TV trekt ons nog niet zo, teveel grote shows en nagesynchroniseerde films en series, tenslotte moet TVkijken leuk blijven, we kijken wat we willen zien, welke taal of uit welk land dan ook. Wel hebben we de hele dag de Franse radio aan staan, dat dan weer wel..

Erik heeft nog wel interesse in de NL politiek & ander NL-nieuws en sport (Feijenoord!), maar ik heb dat eigenlijk niet zo. Al dat gedoe met de politiek in NL en alle nieuwsberichten waarin de meest verschikkelijke rampen gebeuren met creches, gezinnen waar ouders kinderen doden enzo…daar zit ik niet op te wachten… Ik kan er toch niks aan doen en doe zeker niet aan ‘ramptoerisme'…ook niet per internet. Velen doen dat, de meest erge dingen lezen………dat is eigenlijk net zoiets als naar een ramp gaan kijken. Pas keek ik wel weer, want er was een enorme ‘ramp'/ brand nabij de Hoeksewaard, waar wij in Nederland gewoon hebben……heerlijk op het platteland en weids uitzicht, maar ja…zo zie je maar, bij een brand zijn ‘verre' dingen wel eng dichtbij !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 14 januari 2011

Ja, ja, de SVR-vlag kan hangen ! Het lijkt simpel, maar dat was het toch niet helemaal. Een vlaggenstok is hier niet te koop. We konden hem wel zelf maken, maar vrienden van vrienden hadden al aangegeven hem uit NL (rond Koninginnedag aldaar) mee te nemen. Dat lukte pas later, want auto's bleken te klein te zijn, haha, in een klein autootje past zo'n stok dus niet. Uiteindelijk hadden we de stok hier…..maar nu nog een standaard voor aan de muur. Uiteraard kun je die ook zelf maken, maar toen we onlangs in NL waren heeft MammaRoos haar vlaggenstandaard voor ons opgeofferd, zij kan wel weer een nieuwe kopen in NL…voor haar Feijenoord-vlag !

De vlag hebben we nu wel weer opgeborgen, maar hij kan dus in april as. in volle glorie wapperen….

Wat is SVR? Kijk eens op www.svr.nl ! Wil je donateur worden, laat het ons weten, via ons kun je voor € 5,-- donateur worden voor dit jaar, de jaren daarop is de minimum bijdrage € 10,-- per jaar. SVR doet erg veel voor het kamperen bij de boer in Nederland, ook inzake de wetgeving ed. en is gebleken een grote rol in de regels etc. in Nederland te spelen. Inmiddels bestaat de SVR alweer ruim 40 jaar! Ze hebben inmiddels ook een aardig aanbod in het buitenland, als je donateur bent, kun je lijst met campings in het buitenland, bijvoorbeeld Frankrijk, opvragen. SVR-campings zijn over het algemeen altijd landelijk gelegen en rustig, maar kijk toch goed op de websites van de campings zelf, want alleen dan ‘voel' je met wat voor soort camping je te maken hebt.

Vandaag was het echt een heerlijke dag, veel zon, prachtig uitzicht op de bergen, waar niet meer zoveel sneeuw ligt, terwijl de Sancy, de hoogste top in de Auvergne, toch 1886 meter is !

We konden heerlijk buiten ‘dingen doen'….zalig! Het was zo warm dat we buiten lekker een biertje konden drinken. Ook hebben we een stuk gewandeld in het bos met Pebbles. Verder heeft Pebbles weer bijna heel de dag heerlijk gescharreld, dat vindt zo fijn, lekker buiten…wat een ‘hondenleventje'…

Morgen gaan we met Mario en Greetje en Chablis lekker op stap, naar Montlucon, naar de markt in het Oude centrum en hopelijk nog naar een veiling. Het weer beloofd weer heerlijk zonnig te worden, dussss ‘we hebben er zin an'.. Nu ik dit tik (17.20) gaat de zon prachtig oranje onder bij de bergen. We leven hier echt ‘in een ansichtkaart'…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 12 januari 2011

Zondag zijn we bij kennissen geweest, die ook een Eend hebben, een hele mooi gele. Ellen is Nederlandse en haar man Eric (originele naam haha ) is Fransman. We hebben destijds afgesproken Frans te praten, dus dat is ook wel weer leuk. Aardig stel.

Deze week is het weer niet zo super, beetje herfstig zelfs…bah, maar ja, vrijdag wordt het alweer heel zonnig met ‘hoge' temperaturen. We zijn wat in huis bezig, naar de winkels geweest enzovoorts.

Vandaag heb ik voor het eerst sinds een tijd weer eens een ouderwetse appeltaart gebakken, hij staat nu in de oven. Appeltaart op de Franse manier is ook lekker, maar zo'n Hollandse met ruitjes is toch ook wel OK…mmm.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 9 januari 2011

Het weer is wisselend, regen, zon, mist, van alles. De laatste dagen is er wel een lekker, soort lente-, temperatuurtje. Gisteren was het 16 gr. Net kijk ik naar buiten en zie gewoon een stuk of 6 herten in het weiland lopen op weg naar de bosrand, prachtig toch?!

Deze week zijn we o.a. weer bij Anneke en Anda geweest, wij waren niet meer verkouden en Anda voelde zicht goed. Het was gezellig, lekker bijpraten en een drankje drinken.

Ook zijn we weer heerlijk wezen wandelen met Mario en Greetje en de honden, daarna hier bij ons wat gedronken met een hapje, altijd weer gezellig.

Verder is Erik bezig geweest met wat klusjes, een lamp van Jos & Anneke maken, de startmotor van het Renaultje gerepareerd, dat was een heel gedoe, want de startmotor van een R4-tje haal je er niet zo makkelijk uit als van een Eend! Maar het is gelukt en hij start weer als een tierelier.

Ook hebben we toch maar een nieuwe laptop besteld. De oude moest een nieuwe batterij en geheugenuitbreiding, maar dat kost bij elkaar toch ook wel wat en we hebben hem alweer een aardig tijd. Er was een goede aanbieding op internet. Alleen moest je een NL-adres hebben (we willen een NL toetsenbord, vandaar dat we hem niet hier in F kopen), maar gelukkig mochten we het adres van Leen en Ada doorgeven, zij komen weer rond 26 januari, dus das best snel. De oude laptop gaan we gebruiken voor de gîte, mensen die hun eigen laptop liever thuislaten, kunnen die van ons huren. We delen hem dan heel handig in met internet en wat handige links naar sites over de omgeving, het weer etc.

Onze favoriete grote supermarkt is momenteel LeClerc in Mozac, ruim een half uur rijde, richting Riom/Clermont. Wat een prachtig zaak! Zowel heeel goedkope spullen als verder alles wat je ooit zou zoeken. Met name de vlees- en kaasafdeling is erg mooi. Daar krijgen we bij de slager altijd lekker veel vlees (afval) voor Pebbles.

We hebben ook een paar keer heerlijk uitgeslapen, dat is toch ook wel heel fijn in de wintermaanden. De houtkachel houdt alles heerlijk warm en de nieuwe keuken bevslt ook prima, heerlijk ruim en de nieuwe oven doet het goed.

De mensen krijgen weer zin in vakantie, we zien onze websites heel goed bezocht worden en de boekingen voor dit jaar komen op gang…lekker hoor….. Het is wel fijn dat we nu niet zoals vorige winter aan de gite hoeven werken. Nu hebben we tijd voor allerlei dingen en straks in het voorjaar weer lekker buiten eea netjes maken. Ook gaat Erik nog een klus doen in Fas, waar kennissen van ons een huisje hebben en dat willen ze nu graag dit voorjaar helemaal klaar hebben. Dus dat is goed voor de centjes. Nu was het steeds te koud, maar één dezer dagen kan Erik daar beginnen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 2 januari 2011

Het nieuwe jaar is alweer begonnen… in de eerste 2 dagen al diverse weer-soorten gezien. Gisteren zaten we heerlijk met opgestroopte broek en een lente-gevoel in het zonnetje en vanochtend lag er weer een wit poederlaagje overal..

Na de toch wel een soort familiefeesten in Nederland, hebben wij het hier met de feestdagen heerlijk rustig gehouden, lekker knus met ons 2-tjes en de beesten. Daarbij hadden Mario en Greetje familie over en Anneke & Anda worstelen zich steeds door de behandelingen van Anda heen… We hebben voor volgend jaar kerst al een afspraak, want dan moet Anda toch wel weer zo'n beetje de oude zijn. Net als 2009 gaan we dan weer met hun en Jos en Anneke lekker kokkerelen, eten en drinken. Een vooruitzicht om naar toe te leven…

We zijn wel bij Jos en Anneke geweest om met wat dingetjes te helpen én om een prachtig buffetkastje op te halen wat we van hun hebben overgenomen. Hij staat nu in ons eetkamertje in de ‘opkamer' en dat is een prima plek. Er kunnen ook veel spullen in die we alleen met de table d'hôte etentjes nodig hebben, dus dat scheelt beneden weer ruimte.

Afgelopen week hebben we weer genoten van de Top2000 op radio 2, die kunnen we via de schotel ontvangen, altijd weer gezellig zo heel de dag en elke avond het daarbij behorende tv-programma bekijken, super!

Herman en Els zijn ook nog geweest, om even ‘bij te kijken', de keuken en de gîte. Het was gezellig om weer even bij te kletsen. Hun kinderen werken nu en kunnen dus niet meer altijd mee.

Pebbles vindt het lekker weer heerlijk te kunnen rennen in de bossen en weilanden. Zelf waren we best een soort verkouden, maar elke dag naar buiten met Pebbles, dat moet echt én is ook goed voor de mens.

Verder zijn we altijd wel bezig met vanalles en nog wat, de promotiewerkzaamheden op de laptop kosten ook altijd heel veel tijd, maar het is ook wel leuk om te doen. Kijk ook eens op onze speciale 'hondenpagina' met leuke foto's van honden die hier geweest zijn, zowel van gasten als van vrienden, familie of kennissen. Heb je nog een leuke foto, mail ons die gerust!

Wij danken iedereen voor de lieve en mooie kerst- en nieuwjaarskaarten en alle berichten en kaarten per e-mail. Ook wensen we iedereen die momenteel ziek is, heeel veel beterschap dit jaar. We krijgen vaak nog mailtjes van ‘oude' gasten en soms schrikken we wel van dingen die mensen moeten meemaken in een mensenleven…..al die mensen: sterkte!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logboek 2011