Op de hoogte blijven van nieuwtjes, de agenda, leuke activiteiten, marktjes etc. in de buurt? volg ons op:

https://www.facebook.com/MinicampingLesFayes

De omgeving .......één groot natuurgebied, waar je (behalve de zee, die is iets verder weg) alles kunt vinden (meren, bossen, rivieren, bergen, weilanden, heuvels, roofvogels, herten, zwijnen en vele andere dieren, wilde bloemen, eeuwenoude bomen etc. Je ziet nog planten en dieren, die elders al uitgestorven zijn).... Genieten, dat kun je hier volop!

DE AUVERGNE
Les Fayes ligt ca. 3 km. buiten het kleine dorpje Gouttières in de Franse regio Auvergne. De Auvergne ligt midden in Frankrijk in het Centraal Massief. De Auvergne bestaat weer uit vier departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en de Puy-de-Dôme. De Puy-de-Dôme is bekend van een destijds belangrijke klim-etappe van de Tour de France en ligt ongeveer ten hoogte en ten westen van Lyon. Het is een dunbevolkt gebied en is bekend om de vele bossen, rivieren, meren en het vulkaan- en berggebied. Het vulkaangebied is zelfs het grootste natuurpark van Frankrijk!
De Auvergne, waarvan Clermont-Ferrand de hoofdstad is, is het prachtige groene hart van Frankrijk, waar veel Fransen zelf op vakantie gaan vanwege de prachtige ongerepte natuur. De Auvergne heeft altijd zijn ruige karakter behouden. Het is een streek met grote beschermde natuurgebieden, vulkanen, kraters, meren en soms erg diepe dalen (bijv. de kloof van de Allier en die van de Sioule) en een uitzonderlijke flora en fauna. Tussen de heuvels liggen vruchtbare vlakten en grazen de witte Charolais koeien. Auvergne is bij voorkeur een streek voor natuurliefhebbers, cultuur, kuren in de warmwaterbronnen en actieve vrijetijdsbeoefening.

LES COMBRAILLES
Gouttières ligt middenin de streek 'Les Combrailles', een gebied met een zeer gevarieerd landschap met veel loof- en dennenbossen, kronkelende rivieren, beekjes en weggetjes met haarspeldbochten, pittoreske dorpjes met Romaanse kerkjes en karakteristieke boerderijen waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.
Vlakbij Les Fayes (ca. 15 min. rijden) loopt de rivier de Sioule die de bergrotsen heeft uitgehold en zo zijn er prachtige doorkijkjes en vergezichten. De gorges van de Sioule zijn vergelijkbaar met de meer bekende kloven in o.a. de Ardêche, alleen wordt het gebied van de Sioule nog niet overspoeld met touristen in de zomer. De Combrailles ligt aan de rand van het 'Parc Régional Naturel des Volcans d'Auvergne' met zo'n 80 vulkanen, waarvan de Puy-de- Dôme de meest bekende is. Overal in het departement zie je de zeer herkenbare vorm van deze berg waardoor het duidelijk is waaraan departement 63 zijn naam te danken heeft: Puy-de-Dôme. In het vulkaangebied (grootste natuurpark van Frankrijk!) vind je het themapark Vulcania, een pret- en leerpark voor het hele gezin.

In de Combrailles is het niet alleen in de zomer prachtig; in elk jaargetijde zie je weer een ander sprookje. In het voorjaar zijn de bermen één groot veldboeket en ziet het overal blauw van de vergeet-me-nietjes en geel en paars van diverse ander bloemschoon. Eind augustus zitten de heggen vol met superdikke sappige bramen waar heerlijke jam, taarten ed. van gemaakt kunnen worden. Daarna volgen de pruimen, peren en appels en in oktober de walnoten en tamme kastanjes. In het herfst veranderen de vele loofbossen in een schilderij met de meest schitterende kleuren en zie je de zogenoemde 'Indian Summer'. In de winter is er vaak sneeuw die het landschap een stille schoonheid geeft. In het op ca. 1 uur en een kwartiertje (prachtige route!) minuten rijden wintersportgebied kun je je dan uitleven met skiën, snowboarden, langlaufen, sleeën, hondenrennen, sneeuwschoenwandelen etc.

GOUTTIERES (het dorpje...de gemeente waar Les Fayes bijhoort) maakt deel uit van 'Coeur de Combrailles', een verzameling van enkele lieflijke eeuwenoude dorpen ( Ayat-sur-Sioule - Biollet - Charensat - Espinasse - Gouttières - Saint-Gervais d'Auvergne - Saint-Julien-la-Geneste - Saint-Priest-des-Champs - Sainte-Christine - Sauret-Besserve et Châteauneuf-les-Bains) in het mooiste stukje, hét middelpunt van LES COMBRAILLES, een streek in de P uy-de-Dome! (klik hier voor de website!)

Kaartje 'Coeur de Combrailles', het mooie hart van Les Combrailles, van Frankrijk:

Les Fayes is een lieu-dit (gehucht) van dit dorp op een hoogte van bijna 700 meter. Het dorp Gouttières zelf ligt op 628 meter hoogte in een dal tussen Pionsat en St. Gervais d'Auvergne in het departement Puy-de-Dôme (63). Door de hoogte en de ligging in het binnenland kent Gouttières een afwisselend klimaat. De zomers zijn warm, soms wel 35°c, maar 's-avonds is er altijd een heerlijke verkoeling zodat het niet snel benauwd wordt. In het voorjaar kan de temperatuur zomaar oplopen tot 30°c om vervolgens diezelfde dag weer te zakken naar 5°c! Door de afwezigheid van industrie en grote steden, zijn de luchten nog schoon en is de lucht in de nacht echt diepzwart met vele schitterende sterretjes. Veel mensen met lichamelijke klachten, voelen zich hier veel beter dan bijv. in Nederland!

Gouttières zelf heeft geen echte winkels, maar o.a. in St. Gervais d'Auvergne (ca. 6 km) en St. Eloy des Mines (ca. 14 km) vind je alle benodigde winkels waaronder een grote Lidl en een Carrefour. Ook is er een gezellige brocante-winkel, een grote Presse en uiteraard enkele bakkers... Verder zijn er regelmatig markten en andere festiviteiten in de nabij gelegen dorpjes. De dichtstbijzijnde echte grote steden zijn: Clermont-Ferrand (met een prachtige oude binnenstad, brocante op zondagmorgen en vele historische bezienswaardigheden), Montlucon en Vichy (soort 'mini-Parijs'), alle 3 ca. een uurtje rijden. In Clermont is ook een vliegveld met een rechtstreekse verbinding naar Amsterdam (AirFrance, HOP). Treinstations zijn in alle 3.

Een belangrijk evenement is : elk jaar is er in Gouttières een pottenbakkersmarkt 'Marché de potiers'. Hier komen echt mensen uit alle delen van Frankrijk. Er is veel moois te zien; je kunt ook vanalles kopen. Verder zijn er streekgerechten te proeven en uiteraard is er een gezellige bar. Vanaf de kerk van Gouttières heb je een prachtig uitzicht op Les Combrailles en het vulkaangebied. Het was altijd eind april, vanaf 2020 is eind juni.

SAINT GERVAIS D'AUVERGNE

Naast dat Gouttières ons dorp is, is Saint Gervais ook een beetje 'ons' dorp. Het is maar een minuut of 5 rijden en je hebt er bijna alle winkels die je kunt wensen. Er zijn meerdere bakkers. Elke maandagochtend is er markt en in het zomerseizoen worden er regelmatig avondmarkten ed. georganiseerd.Verder is Saint Gervais de hoofdstad van 'Coeur de Combrailles' en de grote hal 'Coeur de Combrailles' is in Saint Gervais gesitueerd (nabij de Shopi/Carrefour). Hier worden jaarlijks grote evenementen gehouden waar mensen komen uit heel Frankrijk. Hoogtepunt voor ons is de jaarlijkse Brocante eind oktober waar je zelf meestal een kraam hebben. Verder festiviteiten met tractors, Charolais-koeien, BIO-marken, dansfestijnen en nog veel meer! Saint Gervais is sterk in opbouw en regelmatig verschijnen er nieuwe winkeltjes of kleine zaakjes met streekgerechten (zonder dat het dorp zijn authentieke 'look' verliest. Vooral de talloze zijstraatjes waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben, zijn een genot om even doorheen te wandelen. Vraag bij ons even naar meer info over dit bijzondere dorp met een kerk met heel speciaal kerktorentje. Andere bijzonderheid is dat je op vele plaatsen rondom Saint Gervais prachtig uitzicht hebt op het vulkaan- en berggebied. Saint Gervais is één van de leukste dorpen van de streek Les Combrailles! Saint Gervais is een 'station verte'.

Klik op onderstaand logo voor meer info:

Als je in het departement Puy-de-Dôme (nummer 63, e.e.a. gaat op alfabet!) lekker aan het wandelen, rijden, fietsen of wat dan ook bent, dan zie je 'HEM' bijna overal ....de Puy-de-Dôme......de vulkaantop waar het departement naar vernoemd is! Wil je meer weten over deze 'puist' in het groene ongerepte vulkanisch natuurpark, klik op dit plaatje:

Wat is er in de omgeving te doen ?

VOORAL HEEL VEEL:

•  wandel-/ fiets-mogelijkheden of heerlijke tochten met je motor of auto. Onderweg kom je bijna niemand tegen en kun je genieten van heerlijke kronkelweggetjes. Voor mountainbikers en 4x4 auto's is er volop vrij onverhard te rijden, dwars door bossen, blubberwegen, langs eeuwenoude boerderijen etc. Voor fietsen is wel een goede fiets en wat ervaring nodig, want er zijn weinig rechte wegen.... •  wij hebben diverse routebeschrijvingen voor zowel wandelaars/fietsers/motorrijders als auto-(gewoon, oldtimer of 4x4) rijdens van leuke tochten, zeer gedetailleerde kaarten te leen en diverse folders. Tevens is er een GPS-apparaatje te leen.

•  voor de zeer sportievelingen is 1 van de hoogtepunten toch wel het beklimmen (per fiets of ter voet) van de Puy-de Dome. Bovenop rondom een bijna onevenaarbaar mooi uitzicht. Tot 2012 is de Puy-de-Dome (wegens werkzaamheden aan aanleg treintje) alleen maar lopend te bereiken. Dit is een tocht an ca. een uur, dus voor de meeste mensen goed te doen, mits voorzien van goede schoenen.

WATERPRET

•  op ca. 5 min. (St. Gervais d' Auvergne) rijden met de auto is een meer met een strandje, fitnessbaan, wandel- en vismogelijkheden •  op ca. 15 min. rijden met de auto is een groter meer bij st. Eloy les Mines met een strand, picknick-tafels, waterfietsen, wandel- en vismogelijkheden en een speeltuintje •  op ca. 15 min. rijden met de auto is de prachtige rivier de Sioule met prachtige steile bergwanden, stoomversnellingen ed. Mogelijkheden: zwemmen, kano-verhuur, picknicken, luieren met een boekje, wandelen. . •  op ca. 10 min. rijden met de auto is bij het dorpje st. Priest een mooie wandeltocht naar de waterval op een sprookjes-achtige plek, waar je heerlijk kunt picknicken.- op ca. 15 min. rijden met de auto in Sauret-Besserve een leuke waterval met 3 'laagjes'.... les 3 cuves...je kunt er makkelijk heen lopen of de gehele wandeling doen waar hij deel van uit maakt.•  op ca. 25 min. rijden met de auto een mooi rond vulkaanmeer Gour de Tazenat, waar je heel mooi om heen kunt wandelen, kunt zwemmen, van rotsen springen of gewoon op het strandje met een fles wijn en een baquette genieten van het mooie uitzicht en de rust. •  op ca. 25 min. rijden met de auto vindt je een groot meer met watersportgelegenheid (ook huur surfplanken ed.) Confolant. Hier ook heerlijk zwemmen, wandelen (de honden kunnen los!), vissen etc. Met mooi zandstrand en afgezet zwemgedeelte. Vooral het uitzicht op de beboste heuvels is prachtig daar! Sinds kort is er ook weer een leuk terras om wat te drinken of een klein hapje te eten. Het terras heeft uitzicht op het water. •  op ruim 20 min. rijden met de auto vindt je in de omgeving van het dorp Charensat (maakt evenals Gouttieres deel uit van 'Coeur de Combrailles' (zie tekst een stukje naar boven)) een prachtig meer 'Etang de Chancelade' van 132 ha!..Bij dit meer prachtige ongerepte natuur en leuke strandjes en minimale bebouwing. Het was vroeger een vakantieplek voor een groot bedrijf. Nu is het een paradijsje voor vissers en natuurliefhebbers. Er zijn ook wandelroutes. Inmiddels is er ook weer horeca. Een luchtfoto van dit meer:

En.....er is nog zoveel meer 'water'.........alle info krijgt u bij het verblijf hier, met oa info of je er kunt zwemmen, of het hondvriendelijk is, etc.

DIEREN/STREEKPRODUKTEN

•  mogelijkheden tot bezoeken van boerderijen met dieren •  overal in de omgeving zijn de witte Charolais koeien te zien, in de weilanden naast ons kun je ze soms gewoon aaien! •  paardrijden, het maken van (ook meerdaagse!) ezeltochten•  op ca. 10 min. rijden met de auto ligt Le Domaine de Baudry, waar je kunt vissen op forel met 'vangzekerheid', ook heel veel soorten jam! •  er zijn diverse mogelijkheden om streekgerechten te proeven of te kijken hoe ze gemaakt worden (oa. kaas, honing, worst) • de Auvergne is een gebied waar heeel veel vogels voorkomen, dagelijks zie je roofvogels, er zijn hier ook nog vogelsoorten die elders al uitgestorven zijn:

http://www.lpo-auvergne.org : website van de Franse vogelbescherming met leuke wandelroutes, o.a. één vlakbij ons (st. Gervais d'Auvergne).

BERGEN

Als u op Les Fayes logeert, ziet u bij helder weer regelmatig de bergtoppen van oa de vulkanen Le Sancy en de Puy-de-Dome. Dan wilt u de bergen vast ook wel een keer van dichtbij zien. Een leuke dagtocht is bijvoorbeeld een rit van ruim een uur naar Le Mont Dore en La Bourboule. Allebei gezellige toeristische bergplaatsjes met terrasjes, souvenirwinkels ed. Vooral leuk is een ritje met de cabine-lift (die in de winter bij de wintersport wordt gebruikt).Ook zijn er leuke wandelingen, naar watervallen ed. in die omgeving te doen. In de winter kun je diverse wintersporten uitoefenen, sledehondenritten maken en nog veel meer. Puy-de-Dome: welbekend van de Tour de France van weleer en omdat ons departement 63 hiernaar vernoemd is, is het eigenlijk een ‘must'. Sinds kort kun je met een mooi treintje (soort mini TGV) naar boven of lopend. Het is niet meer toegestaan om met fiets of auto/motor naar boven te rijden. Honden mogen mee in de trein, moeten wel een kaartje kopen. Lopen kan ook, er zijn meerdere routes naar keuze. Je kunt ook voor de trein een enkele reis kopen en dan heen of terug lopend gaan. Het is een natuurgebied, dus in principe moeten honden aangelijnd. Boven zijn een paar bezienswaardigheden (informatieborden, restaurant, winkel ed.) naast uiteraard het adembenemende uitzicht. De buurvulkaan van de Puy-de-Dôme, de Puy de Pariou is ook heel bijzonder....mooie wandeling, goed te doen.... Je wandelt naar boven, naar de rand van de vulkaan en dan kun je in de vulkaan, heel bijzonder !

MARKTEN

In het zomerseizoen zijn er in de diverse dorpjes brocantes, streekmarkten, ed. Maandagochtend een kleine in st. Gervais d' Auvergne. In de zomermaanden is deze markt groter en in juli & augustus is er elke donderdag een semi-nocture markt, vanaf ca. 17.30 uur, vaak ook met muziek.

CULTUREEL

In de omgeving is ook heel veel te beleven op cultureel gebied. O.a.. kastelen-routes, oude Romaanse kerkjes, muziekfestivals, etc.

CULINAIR

Ja, we zijn tenslotte in Frankrijk! Culinair gezien is er volop te genieten! Lees ook de info onder de button 'eten' in het menu. Naast dat je bij ons lekker mee kunt eten met de Table d'Hote zijn er diverse leuke restaurant. Op de streekmarkten en in de supermarkten heb je volop keus uit alle heerlijkheden waarmee je zelf lekker aan je slag kunt, op je campingpitje, je caravankeuken of in de ruime keuken van de gite. We organiseren ook proefmiddagen waarbij je kennis kunt maken met de streekgerechten, plaatselijke hapjes en de kazen en drankjes van de Auvergne. Er is zelfs, naast alle wijnen, bieren en likeurtjes...een Auvergnatse Cola! Of doe mee van één van de grootste hobby's van de Fransen hier: picknicken...met heerlijk kraakvers stokbrood, kaasjes en een zelfgemaakte salade....mmm.

ENKELE FOTO's (van onszelf en gevonden op Internet) :

 

Links naar Auvergne-websites met veel info - in bewerking - :

www.auvergne-tourisme.info tover Tourisme in de Combrailles, mét vermelding van Les Fayes bij 'herbergements'

http://www.parc-volcans-auv

http://wr Tourisme en Auvergne - Vacances&Loisirs

.M http://www.puydedome.com/ http://www.val-de-sioule.comhirs.com

http:/www.auvergne-th

http://rando.auvergne.free.fr/Fleurs/html/Fleurs.html

 

  

Omgeving