Puy-de-Dôme

 

 

 

dé Puy de Dôme wat, waar, hoe?

 

Als je hier op Les Fayes, op vakantie bent………..zul je steeds deze naam tegenkomen en je ziet hem bijna overal………de Puy-de-Dôme! Wij hebben gemerkt dat veel van onze gasten de naam wel kennen van de Tour de France van vroeger…

Maar niet-wielren-liefhebbers of de wat jongeren onder ons, die weten het niet altijd, daarom hieronder een uitleg……….. Wij vinden het zelf heel bijzonder dat de Puy-de-Dome op zo heel veel plaatsen te zien is in het landschap van dit departement. Van verschillende kanten, maar altijd zo herkenbaar en zo mooi….vooral in de winter als hij helemaal wit is en als je hem dan ziet tegen een oranjekleurige lucht……dan is het net een sprookjesberg…. maar hij is echt en je kunt erheen (per auto, bus, fiets, lopen)…

Voor begrippen van hier, is het best toeristisch daar in de zomer, maar toch altijd goed te doen. Eenmaal boven is het zo ongelooflijk prachtig, je kijkt als het waren helemaal rondom ver weg……. Boven kun je wandelen, een drankje doen in het restaurant of gewoon lekker picknicken op een mooi plekje. Vaak zijn er paragliders…daar kun je uren naar kijken én als je durft! kun je het ook doen…

Algemene info:

De Puy de Dôme is een grote lavakoepel, één van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in regio de Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 m . De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys.

De vulkaan ligt zo'n 10 km van Clermont-Ferrand, de hoofdstad van departement Puy-de-Dôme. Dit departement is naar de vulkaan genoemd.
De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., zodat de vulkaan tegenwoordig als uitgedoofd wordt beschouwd. Echter, aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt nog maar geologisch kort (150.000 jaar) geleden actief is geworden, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent dan ook een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme was dan ook al dertien keer (voor het laatst in 1988) eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk, de Tour de France!

Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen. Buiten de fietstijden om is de vulkaan te voet (via een uit de Romeinse tijd stammend voetpad), per bus of met de auto te bestijgen.

 

Werkzaamheden trein Puy-de-Dôme 2010-2012

Meer tekst volgt z.s.m.

Even kort: er zijn sinds vorig jaar tot begin 2012 werkzaamheden ivm de aanleg van een treintje naar de top. Deze trein zal de pendelbussen vervangen. Tot de trein klaar is, kun je (helaas) alleen lopend naar boven (ruim een uur lopen!) en dus NIET met de de fiets, motor of auto.

http://www.panoramiquedesdomes.fr/

 

Foto's

 

 

Een mooie collage, gemaakt door één van onze gasten: